Alles over geldzaken

De beste en meest complete informatie over geldzaken wordt gebundeld in een flinke reeks artikelen. Leningen, hypotheken, rentetarieven, risico’s en veel meer facetten worden met elkaar vergeleken. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Verzekeren
In een maatschappij waarin je veel aansprakelijk wordt gesteld, kan het geen kwaad een goede verzekering af te sluiten. Banken en verzekeraars spelen handig in op de grote vraag naar verzekeringen. Zo kun je voor vrijwel alles een verzekering afsluiten. Belangrijke verzekeringen, die het overwegen zeker waard zijn, zijn de levensverzekering, de zorgverzekering (die is zelfs verplicht) en een inkomensverzekering. Verder heb je nog tal van andere verzekeringen, die ook van nut kunnen zijn wanneer je veelvuldig met de bijhorende zaken te maken hebt. Voorbeelden zijn een rechtsbijstandsverzekering, een inboedelverzekering en een reisverzekering.

Notering bij het BKR
Wie een lening bij een bank of erkende kredietverstrekker afsluit, zal worden bijgehouden bij het BKR. Dit is het Bureau Krediet Registratie, gevestigd in Tiel. Het BKR houdt bij wie een lening afsluit en of deze wordt terugbetaald. Wanneer de terugbetaling problemen oplevert, krijgt de lener in kwestie een zogenaamde negatieve BKR codering. Banken en kredietverstrekkers worden dan op voorhand gewaarschuwd als deze persoon een lening bij hen af wenst te sluiten. In dat geval mogen banken de lening weigeren. Voor iemand met een BKR codering is het vaak moeilijk om een nieuwe lening of een hypotheek te vinden.

Geld voor studie, spaarplan
Steeds meer mensen gaan studeren. Maar zoals alles kost ook een studie geld. En dat kan om duizenden euro’s gaan. Om die reden kun je er als ouders voor kiezen om een spaarrekening te openen voor de kinderen. Als je hier maandelijks geld instopt, hebben de kinderen rond hun achttiende een mooi bedrag openstaan voor studie. Banken spelen hier ook handig op in en bieden spaarplannen aan. Banken komen je dan tegemoet, omdat zij het gespaarde geld achttien jaar kunnen gebruiken om te beleggen, en betalen een forse rente. Op deze website informeren we je ook over spaarvormen.

Lees de kleine letters
De afgelopen alinea’s zijn de leningen, beleggingen, hypotheken, rentetarieven en spaarvormen je om de oren gevlogen. Wanneer je van plan bent jezelf een financieel product aan te laten meten, ben je voorzien van informatie. Je kunt zelf het beste bepalen of je genoeg informatie hebt. Is dat niet het geval, neem dan de tijd om nog meer verdieping te zoeken. Als laatst willen we je waarschuwen om altijd te letten op de kleine lettertjes. In contracten en overeenkomsten worden vaak mooie termen gebruikt, maar zorg dat je precies weet wat ze betekenen. Want het is straks jouw handtekening die eronder moet staan!

Wijzer door geldzaken

Je wijzer door geldzaken begint hier. Via een reeks artikelen informeren we je over de actuele stand van zaken binnen de financiële wereld. We lichten leningen toe, laten spaarvormen zien en leren je de risico’s van geldzaken te vermijden en ermee om te gaan.

Sparen
Een goede keuze is om geld te sparen. Banken bieden vaak verschillende spaarvormen aan, die allemaal hun voor- en hun nadelen hebben. Je moet altijd voor ogen houden dat banken ook winst willen maken. Dat doen ze aan de hand van leningen en hypotheken, maar ook aan de hand van spaarvormen. Het geld dat jij spaart, mag een bank gebruiken om te beleggen. Daar kunnen ze jou dan weer rente mee betalen. Maar wanneer je je spaargeld te snel weer op wil nemen, kunnen daar consequenties aanzitten. Vraag dus altijd naar de voorwaarden als je besluit te gaan sparen. Zo voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan.

Risico’s van beleggingen
Beleggen kan je veel geld opleveren. Zeker wanneer je een beetje ervaring hebt in beleggingen en precies weet waar je moet zijn, kun je er flinke winst uithalen. Maar aan beleggen kleven ook risico’s. Je weet immers nooit van tevoren wat er met een beleggingsfonds gaat gebeuren. Je moet wat dat betreft weten wat er in de economie speelt. Om de risico’s rondom beleggingen te beperken willen we je adviseren om de informatie over beleggingen op deze site goed door te nemen. Op die manier kun je jezelf behoeden voor een grote misstap. Je zou immers niet de eerste zijn die flink het schip ingaat met beleggen.

Spaargeld op, wat nu?
Als je flink wat uitgaven hebt gehad, bijvoorbeeld omdat je een verbouwing hebt gehad of een nieuwe auto hebt gekocht, kan het zijn dat je zuurverdiende spaargeld op is. Wanneer je geen geld meer nodig hebt, is dat geen probleem. Je krijgt immers maandelijks je salaris binnen en kunt daar aardig van leven. Maar als je nog wel geld nodig hebt, kun je een lening overwegen. In dat geval zijn er diverse opties. Op deze website hebben we een aantal artikelen over verschillende leningen geplaatst, die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste lening. Ga ook in gesprek bij een bank of kredietverstrekker. Dan weet je zeker dat je informatie op maat krijgt.

Lees de kleine letters
De afgelopen alinea’s zijn de leningen, beleggingen, hypotheken, rentetarieven en spaarvormen je om de oren gevlogen. Wanneer je van plan bent jezelf een financieel product aan te laten meten, ben je voorzien van informatie. Je kunt zelf het beste bepalen of je genoeg informatie hebt. Is dat niet het geval, neem dan de tijd om nog meer verdieping te zoeken. Als laatst willen we je waarschuwen om altijd te letten op de kleine lettertjes. In contracten en overeenkomsten worden vaak mooie termen gebruikt, maar zorg dat je precies weet wat ze betekenen. Want het is straks jouw handtekening die eronder moet staan!

Sparen voor later

Een spaarrekening is zo geopend. Wat je maandelijks aan geld overhoudt, kun je naar een spaarrekening overmaken en daar veel voordeel uit doen. In dit artikel lichten we enkele spaarvormen toe.

Op een spaarrekening
Je kunt een spaarrekening openen zonder beperkende voorwaarden. Dat betekent dat je er altijd geld op kunt storten, maar het er ook altijd weer af kan halen. Dat is handig, want als je even krap bij kas zit, kun je direct bij het geld. Spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden kunnen in veel gevallen gratis zijn. Je betaalt dan niets bij het storten en opnemen. Wel is in zo’n geval de rente vaak iets lager dan bij andere spaarvormen.

Bonusspaarrekening
Bonussparen heeft een groot voordeel, namelijk dat de bank je beloont als je niet aan het opgespaarde geld op je rekening komt. Op die manier ontvang je dus een hogere rente op het saldo op je spaarrekening. Maar toch ben je ook heel flexibel omdat je altijd aan je spaargeld kunt komen. De bank beloont je in principe voor je spaarzin. Vanwege het grote aantal verschillende bonusspaarrekeningen is het wel zo handig om van tevoren naar de voorwaarden van de bonusspaarrekening te informeren.

Spaarverzekering
Aan de hand van de spaarverzekering bouw je kapitaal op bij een verzekeraar. De verzekeraar keert dit bedrag uit op een afgesproken einddatum. Maar als je dat graag wil, kan de spaarverzekering ook uitkeren bij overlijden voor de einddatum. Daar betaal je maandelijks of jaarlijks een premie voor. De premie kun je vervolgens weer beleggen in beleggingsfondsen. Ook kun je geld sparen voor een gegarandeerde opbrengst op de einddatum. De spaarverzekering wordt ook wel kapitaalverzekering genoemd.

Het idee achter spaarrekeningen
Een spaarrekening is er niet zonder reden. Banken zijn ook commercieel ingesteld en hebben er veel voor over om wist te maken. Een van de manieren waarop banken winst maken is door geld te beleggen en te investeren in, hopelijk, winstgevende projecten. Dat geld moet ergens vandaan komen. Ze plukken het geld van de spaarrekeningen. Daar merk je als spaarder vrijwel niets van. Er zijn immers goede afspraken gemaakt. Zo kom jij niet aan het geld en zal de bank je op de hoogte houden van de stand van zaken. Wanneer de bank winst maakt, wordt het geld weer teruggestort op de rekening en kunnen ze je belonen middels een rentepercentage.

Creditcards vergelijken

Tegenwoordig zit er in vrijwel ieders portemonnee een creditcard. Het kaartje, dat je in veel verschillende kleuren hebt, doet niet onder voor de pinpas en wordt vaak op dezelfde wijze gebruikt. Het enige verschil is dat je met een pinpas geld van je eigen rekening haalt, maar met een creditcard in feite een lening aangaat. En zoals dat met alle leningen geldt, zul je ook over dit geleende bedrag rente moeten betalen. Hieronder enkele creditcards.

World Panda Card
Deze creditcard is een van de vele creditcards die tegelijkertijd een goed doel steunt. In dit geval het WNF. Zodra iemand betaalt, wordt er automatisch een bedrag aan het WNF gedoneerd, zonder dat je daar zelf extra voor hoeft te betalen. Wat dat betreft levert deze kaart jouw, maar ook het WNF veel voordelen op. De World Panda Card is een prima te hanteren kaart, voorzien van goede service.

Master Card Gold
De Master Card Gold is een vrij goedkope creditcard, die niet veel extra’s te bieden heeft. Wat dat betreft is dit een klassiekere vorm, zoals de creditcard ooit bedoeld was. Deze creditcard is vooral handig voor wie op zoek is naar een degelijke creditcard met een hoge limiet, die tegelijk goede service biedt. Het aanvragen van deze Gold Card kan op veel plekken. Zoek op het internet naar de talloze mogelijkheden.

American Express Flying Blue
De American Express Flying Blue is in samenwerking met de KLM uitgebracht. Op die manier kun je, als je regelmatig in de lucht zit, heel snel Award Miles sparen. Deze kaarten bieden je tal van voordelen. Deze creditcard is dus ideaal voor mensen die vaak met de KLM vliegen en die intensief gebruik maken van hun creditcard. Deze creditcard biedt geen leenfaciliteiten en vraagt om een inkomen van 25.000 euro.

World Card Platinum
De VISA World Card is een vrij klassieke vorm van creditcards, die nog altijd heel succesvol is en vaak wordt aangevraagd. In de doorgaande lijn is daarom de World Card Platimum uitgegeven. Deze VISA card houdt nog steeds hetzelfde in als de VISA World Card, maar biedt daarbij een zeer uitgebreide doorlopende reisverzekering. Een mooie card dus voor mensen die veel reizen.

Leningen overzichtelijk

Lenen is nog nooit zo makkelijk geweest. Nu we internet hebben kunnen we met een enkele druk op de knop over alle informatie beschikken die we willen hebben. Leningen zijn binnen handbereik. Online kun je veel informatie vinden en zelfs leningen afsluiten. De drempel om geld te lenen is daarom een stuk lager komen te liggen. De komende weken zullen we op deze site enkele leningen eens grondig onder de loep nemen, om zo een eerlijk en onafhankelijk overzicht te kunnen bieden. Want geld lenen blijft, ondanks het gemak, een voorzichtige zaak. Deze keer behandelen we de volgende leningen:

Pluskrediet
Speciaal voor mensen tussen de 60 en 65 jaar, is het pluskrediet ontworpen. Het pluskrediet is afgeleid en gebaseerd op het doorlopend krediet. Zo kunnen ook mensen die ouder zijn dan 60 een doorlopend krediet afsluiten. Omdat het gaat om een zogenoemd consumptief krediet, zal het geld gebruikt kunnen worden voor de aanschaf van een nieuwe auto, wasmachine of een vakantie. Zo kunnen ook 60-plussers genieten van de voordelen van de doorlopende lening en een stuk ruimer leven.

Voordeelkrediet
Wie een koopwoning heeft, kan een doorlopend krediet afsluiten tegen een lage rente. Dit wordt dan het voordeelkrediet genoemd, omdat de rente een stuk lager ligt. Dit geld kan gebruikt worden om aan het huis te besteden. Van tevoren wordt een maximum kredietsaldo afgesproken met de bank. Zo beschikt de lener over extra financiële middelen en de zekerheid dat er niet meer op genomen kan worden dan is afgesproken. Net als bij het doorlopend krediet kunnen afgeloste bedragen opnieuw worden opgenomen.

Minilening
Omdat het soms handig is om een klein bedrag te lenen, is de minilening bedacht. Het betreft hier een lening die door commerciële bedrijven wordt aangeboden en die per sms of het internet is af te sluiten. Het gaat om kleine bedragen, vaak van slechts enkele honderden euro’s. Omdat je hier te maken hebt met een commercieel bedrijf, en dus niet met een bank, betaal je geen rente maar behandelingskosten. Die kunnen in sommige gevallen hoog oplopen.

Oriëntatie
Hopelijk hebben bovenstaande stukken je een beeld gegeven van de diverse leningen die er te vinden zijn. Natuurlijk zijn er nog veel meer leningen te vinden. Op het internet is wat dat betreft een schat aan informatie te vinden. Maar het kan zijn dat je de informatie liever uit eerste hand ontvangt. In dat geval kun je altijd een afspraak maken bij een bank of kredietverstrekker. Zij zullen je helpen een passende lening te vinden.

Het voordeelkrediet

Speciaal voor huiseigenaren is er het voordeelkrediet, een speciale lening met een lagere rente. Deze lening is tegenwoordig bij steeds meer banken en kredietverstrekkers af te sluiten door mensen die een eigen huis bezitten. Voordelig dus, want deze mensen betalen vaak al een hoog bedrag aan hypotheek per maand. In zo’n geval kan het lastig zijn wanneer je wil verbouwen of op een andere manier geld nodig hebt. Het voordeelkrediet is er dan juist voor hen en biedt hen de mogelijkheid om, tegen een lage rente, toch een lening af te kunnen sluiten voor bijvoorbeeld de bekostiging van een kleine verbouwing.

Past het voordeelkrediet bij jouw situatie?
Afhankelijk van waar je het voordeelkrediet bij afsluit, is de lening geschikt wanneer je een bedrag tussen de 10.000 en 75.000 euro nodig hebt. Je kunt het krediet aanvragen als je tussen de 23 en 64 jaar bent. Wanneer je meer dan 15.000 euro leent, zul je (wederom afhankelijk van de kredietverstrekker) aan een rente van 6,6% zitten. Naarmate het bedrag stijgt, daalt ook de rente. Dus wanneer je tot aan 15.000 euro leent, is de rente 6,9%. Op het moment dat je geld nodig hebt, schrijf je het bedrag van je krediet over naar je betaalrekening. Vanaf dat moment betaal je maandelijks de afgesproken rente.

Rente en aflossing
Zoals gezegd kun je makkelijk aan de lening beginnen. Zodra je geld overmaakt van je krediet naar je eigen rekening, worden ook de rente en aflossing in werking gezet. Over het algemeen geldt dat je alleen rente betaalt over het opgenomen bedrag. De rente kan gewijzigd worden en is dus variabel. Als de rente wijzigt, zal het maandbedrag wel gelijk blijven. Het kan dus langer duren voordat je de lening hebt afgelost, wanneer de kosten van de rente stijgen. Echter, andersom geldt hetzelfde. Als de rente daalt, zul je de lening sneller hebben afgelost. Bijkomend voordeel is dat je afgeloste bedragen opnieuw op kan nemen. Ook mag je tussentijds extra geld op je lening aflossen, zonder dat je hier een boete voor hoeft te betalen.

Online aanvragen
Het voordeelkrediet kun je online aanvragen, middels een vrijblijvende offerte. Daarop zie je precies wat de lening je zal gaan kosten. Ook vragen kun je in veel gevallen online stellen. Mocht je liever persoonlijk iemand spreken, dan bieden de meeste banken je de mogelijkheid om een afspraak te maken.

Flitslening

Wie snel geld nodig heeft, kan baat hebben bij de zogenoemde flitslening. Deze lening wordt zo genoemd omdat hij je in staat stelt razendsnel geld te lenen. Het gaat hier wel om lagere bedragen dan bij normale leningen. De meeste leningen blijven onder de duizend euro. Niet gek dus dat de lening ook bekend staat als de minilening of het microkrediet. De flitslening wordt als krediet niet aangeboden door banken, maar door commerciële instellingen. Om die reden zijn de handelingen rondom deze lening anders dan bij de meeste banken. Wel zijn aan deze lening enkele voorwaarden verbonden.

Afsluiten van de lening
De flitslening is simpel af te sluiten. Het enige wat je bij de hand moet hebben zijn een mobiele telefoon en je bankgegevens. Via je telefoon zoek je – op het internet – naar een geschikte aanbieder. Deze stel je via een sms op de hoogte van het gewenste leenbedrag en je bankrekening. De instelling zal vaak automatisch reageren en je om een bevestiging vragen. Wanneer je deze bevestiging geeft, zal de aanbieder het geld gaan overmaken naar je rekening. Vervolgens kun je het geld binnen 10 minuten tegemoet zien.

Aflossen van de flitslening
Het aflossen van de flitslening verloopt een stuk vlotter dan de aflostermijnen bij andere leningen. Vaak moet het bedrag binnen enkele weken weer terugbetaald zijn aan de verstrekker. Omdat het om kleine bedragen gaat, zal dit niet veel problemen opleveren. Wat wel goed is om te weten, is dat de flitslening gebruikmaakt van de zogenaamde behandelingskosten. Dat betekent dat je, in plaats van rente, kosten betaalt voor de behandeling van je lening. Deze kosten kunnen, zeker vergeleken bij de rente van een normale lening, bijzonder hoog oplopen.

Overweeg de mogelijkheden
Wie snel geld nodig heeft kan aan de flitslening denken. De lening is snel en daarmee kun je dus dringende kosten overbruggen. Zeker wanneer je weet dat je binnen de looptijd over het benodigde bedrag zult beschikken, kun je de flitslening met een gerust hart afsluiten. Wanneer dat niet het geval is, is het raadzaam om andere mogelijkheden te overwegen. Banken en kredietverstrekkers kunnen je helpen te zoeken naar een passende lening, die je wel kunt aflossen. Het duurt misschien wat langer, het biedt wel meer zekerheid.

Informatie over geldzaken

Alle belangrijke informatie over lenen - zoals de doorlopende lening, de persoonlijke lening, de studentenlening en de flitslening - vind je hier: onafhankelijk en efficiënt, zodat je direct weet waar je aan toe bent.